Ukazatel zařazené rychlosti

Úvod

Tyto stránky vznikly, aby si kdokoli mohl vyrobit ukazatel kvaltu nejen na motorku. Tento návod je prakticky přepracovaný vzor ze ze stránek Původní universální návod. Přímo návod ze stránek je udělaný moc šikovně a jednoduše, ovšem součástky se v České republice prakticky nedají sehnat, proto bylo nutné předělat plošňáky (program zůstal stejný). Celková cena součástek byla kolem 270 Kč, ale dělal jsem víceméně s tím co dům dal, jinak by byla cena vyšší (kabely, svorky a podobně).

Ukazatele, které jsou dostupné na trhu (GIpro, Starline) pracují na principu přepočítávání signálů z otáček motoru a ze signálu otáček kola. Tento signál se u novějších stroju se vstřikováním bere ze servisního konektoru. Problém je u starších motocyklů, když nemáme signál kde vzít, proto se musí dokupovat různé senzory, což je drahé a nepraktické. Tento ukazatel pracuje na principu čistě bez zásahu do motorky. Jedná se o snímání pohybu řadící páky, nebo konzoli (záleží na vás kam jej umístíte) pomocí Hallových snímačů a magnetu.

Poděkování patří:

Chlupovi – Za velkou pomoc s plošňákama a programem!
Dawovi02 – Za super magnety a jejich poslání úplně zadarmo!
VeFeRákovi a jeho kolegovi – Za velkou ochotu nakoupit displeje a dovézt mi je až před čumák!
Holmisovi – Za připomínky, trpělivost, toleranci a za jeho provedení a úpravy!
Bubussovi a jeho švagrovi Petrovi – Za přepracování kompletní schématu a programu!

Návod

Princip:

Princip je jednoduchý. Magnet přiděláme na konzoli, nebo řadící páku a Hallovy snímače do krajních poloh páky na rám, karter, nebo kapotáž. Pohybem řazení pak senzor zaznamená magnet a vyšle signál čipu, který přičte, nebo odečte číslo na displeji.

Tady je video z testu, z motorky ještě nemám. Pozn:. Na videu je jiný plošňák, je to původní navržený, ale stál za nic. Našel se uživatel z fóra Bubuss a plošňák navrhl komplet nový. doporučuju si stáhnout tento a starý nedělat.

Plošné spoje:

Ve snaze udělat displej co nejmenší, aby se dal pohodlně umístit kamkoli k budíkům byly navrženy dva plošné spoje, jeden pro displej, a jeden pro ostatní součástky. Tento se pak umístí například pod sedlo, nebo někam do úložného prostoru motorky. Větší má velikost cca 76x33mm, a menší cca 38x26mm.

Oba jsou vytvořeny v programu Eagle, ke stažení zde:

V .pdf a .jpg na vytištění zde:

Náhled tady:

Osazovák tady:

Segmenty a piny displeje:

Seznam součástek:

http://www.gme.cz

SoučástkaPopisPočet kusů
SA10-21SRWADisplej 25mm1x
RR62ROdpor 0,6W7x
74HC540Integrovaný obvod1x
SOKL88pinová patice1x
ATTINY25-20PUIntegrovaný obvod1x
4026Integrovaný obvod1x
7805-STMIntegrovaný obvod1x
E220M/35VKondenzátor el.1x
CK 100N/63VKondenzátor ker.2x
RR10KOdpor2x
PSH02-04WGVidlice 4pinová2x
PSH02-08WGVidlice 8pinová1x
PFH02-04PZásuvka 4pinová2x
PFH02-08PZásuvka 8pinová1x
PFF02-01FGPiny16x

http://www.ges.cz

SoučástkaPopisPočet kusů
TLE4905LHallova sonda uni.2x

Výběr displeje záleží čistě na vás, ale doporučuji tento červený SA10-21SRWA. Původně jsem měl koupený tento zelený HD-AA12RD, ale tento má šestkrát nižší svítivost, takže při slunečném dni na něm nebylo nic vidět. Jeden z osmi odporů RR62R je na ochranu tohoto displeje, zbytek na jednotlivé segmenty. Odpor RR10K jeden ze dvou kusů je na čidlo neutrálu, pokud máte jako kontrolku neutrálu žárovku volí se odpor pokud diodu, volí se dioda 1N4148 (http://www.gme.cz/cz/1n4148-p220-003.html). Jako čip byl použit Attiny25.

Popis konektorů na hlavním plošňáku:

Popis pinů na Hallově snímači:

Program:

Program je ve formátu .hex a např. pomocí AVR Programator jej nahrajete do Attiny. Ke stažení zde:

Spojovací materiál:

Na spojení displeje s hlavním plošňákem jsem použil 1m kabelu LAN (8 žil – 7 segmentů (-) + 1 napájení (+)). Odštípl jsem konektory a místo nich dal piny.

Na spojení halvního plošňáku s Hallovými snímači pak PS kabel ze staré kuličkové myši (4 žíly).

Lepší je ale licna (kabel z Lanky se na toto nehodí, má malé drátky, ukrucuje se a je s tím strašná práce): RG-LI 8X0.14-BAL.

Holmisovo provedení:

Holmis už ukazatel narozdíl odemě upravil a zdárně sestavil. Povedlo se mu to víc než pěkně! Zároveň Bubuss a jeho švagr Petr z ČVUT upravili program, který je ke stažení výše.

Holmis použil menší displej SA56-11SRWA a na něj krabičku KP 48. Na toto řešení samozřejmě nepasuje plošňák pod displej, takže je nutné upravit ho podle sebe.

Závěr:

V době konce stavby ukazatele jsem opustil silnici a motorku prodal. Proto se problémům a otázkám k ukazateli už nevěnuji. Základní vlákno na motorkářích běží a řeší se tam další verze. Ukazatel mi zůstal doma funkční.

Užitečné odkazy:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *